s o r r y m u m matauke - stillehavsøsters til besvær

Nydelig selvplukket og dampet stillehavsøsters. Photo: K.Udland
For 3 år siden skrev jeg følgende:

Østers plukket i en liten bukt i Sandefjord.

Sitat fra www.renmat.no:

Vi oppfordres av Havforskningsinstituttet til å lete etter Stillehavsøsters som er i ferd med å foreta en "unfriendly takeover" langs kysten vår. Den kan bli et problem i årene fremover, og vi oppfordres derfor til å hente opp og spise så mye stillehavsøsters som mulig. Havforskningsinstituttet er også takknemlige hvis du melder fra hvor du finner den....Stillehavsøsters liker seg på grunt vann og er utsatt for måkeskit. Derfor bør stillehavsøsters varmehandles før de spises.

Flatøstersen er den norske arten - truet av stillehavsøstersens inntog i fjordene våre. Globalisering og innvandring uten papirarbeide, men for en smak! Dampet som blåskjell - tar noe lengre tid før de åpner seg - smaker de fortreffelig en solskinnsdag sent i september. Legg de i gryte med litt hvitvin, eventuelt bare vann, og damp til de åpner seg. Har  du sett noe så vakkert! Nydelig smak og konsistens ikke ulik blåskjell. Men hakket mer eksotisk. Men først: sjekk Mattilsynets Blåskjellvarsel og følg anbefalingen. Last ned appen Mattilsynet, Blåskjell. Enkel og god app.

Disse lå på meget grunt vann. Godt kamuflert, men øynene vente seg fort til form og farge der de lå flatt på bunnen. Vass og plukk. Det er anbefalt at vi spiser dem ut av landet.

Notat 9.9.2016: Ettersom stillehavsøsters regnes som en delikatesse, har flere oppfordret til å spise den som en måte å bli kvitt den på. Mattilsynet anbefaler imidlertid ikke at man spiser selvplukkede stillehavsøsters, fordi skjellene kan inneholde algegifter, miljøgifter eller virus.

Synd. På disse 3 årene fra jeg "oppdaget" denne østersen i Sandefjord, har jeg sett økt utbredelse av Crassostrea gigas
på samme områder. De danner rev og gjør det umulig å bade noen steder. De invaderer. Disse kom opprinnelig fra oppdrettsanlegg på 1960-tallet og har spredd seg siden.

Så har også Norge erfart at innførte, nye arter ikke er en god ide. Naturen har sin egen balanse. s o r r y m u mKommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

s o r r y m u m om kjerringer - dårlig samvittighet, illusjoner, kjønnsroller og et åpent sinn

s o r r y m u m sharing - find your WHY

A letter to my friends - Children first - New year wish 2017