s o r r y m u m er uten stavmikser og blender - hva ville mormor gjort?Mormor hekler i hagen.
Grønnsaksuppe på avkapp, varmt sjokoladesmørbrød, miljø og økonomi.

Stavmikseren er utslitt, blenderen utslitt, jeg er bare litt sliten og vil lage min grønnsaksuppe. Kutter broccolistammen fra i går i skiver, gulrot, chili, ingefær, fersk koriander (med finhakket stilk), rødløk, hvitløk. Avkapp fra gårsdagens middag blir dagens suppe. Koker med vann og kokosmelk. Salt og pepper. Gurkemeie. Så var det jeg var avhengig av stavmikser eller blender. Inntil jeg kom til meg selv:

"Hva ville mormor gjort?"

Mormor på sitt lille småbruk ved elven i den trange dalen med hesjer og potetland - etterhvert alene med seks barn, ingen jobb (utenfor huset), brønnvann, utedo, lauget seg i badebalje på lørdag. Hva ville mormor gjort? Hun ville brukt potetstapperen. Så gjorde jeg nettopp det og suppa ble like god, om ikke bedre.

Har vi gjort oss avhengige av tingene våre? Jobber vi for å betale for selvfølgeligheter vi ikke ante vi trengte to generasjoner tilbake? Litt senere på kvelden blir jeg sulten igjen. Og fysen. Jeg har tenkt som mormor før og bakt brød. Det er nå to uker gammelt og hardt. Hva ville mormor gjort? Bløtgjort. Jeg har nydelig olivenolje jeg dynker brødet med på begge sider, lar det bløte og steker det i jernpanna. Søtsuget melder seg og det varme brødet blir gnidd inn med biter av mørk sjokolade. Knuste saltflak over og vips. Varmt sjokoladesmørbrød a la mormor.

Ble dette en matblogg nå? Det var ikke meningen. Meningen var å bevisstgjøre. I dag primært i forhold til miljø og jordens begrensede ressurser. I morgen også trolig av økonomiske årsaker. Hva ville mormor gjort. Kanskje vi tvinges tilbake dit. Kanskje det er fint å begynne og øve på holdninger ved kjøkkenbenken.


Mormor ville forresten aldri plantet bambus i hagen. Hun ville plantet rips og solbær og laget ripssaft og solbærsyltetøy til vinteren. Og hun hadde vinterlager med selvdyrkede poteter i jordkjelleren. Wow, hun var fantastisk, min mormor.


s o r r y m u m

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

s o r r y m u m om kjerringer - dårlig samvittighet, illusjoner, kjønnsroller og et åpent sinn

s o r r y m u m sharing - find your WHY

A letter to my friends - Children first - New year wish 2017