Gå til hovedinnhold

s o r r y m u m på 60-tallet - melkespann, komper og laksedød - hva gjorde mormor?

1960-tallet
En vakker sommerdag på 60-tallet.
Ikke alle kvinner stod på barrikadene og ikke hele tiden. Skulle vel ikke slutte å være kvinne? Skulle det ikke bare være greit å strikke? Greit å melke? Greit å slumre i sola i fluktstolen? I hagen med bena i nesten nyklippet gress. Grave tærne ned i gresset og kjenne kjøligheten fra svart muld. Snu seg og titte rundt stolryggen for å se hvem som kjører lastebil forbi. Kanskje er det storebror? Støver litt fra grusveien som er sommertørr, men det gjør ikke noe for det er sikkert to timer til neste bil kjører forbi. Lure på når bonden inne i garden skal komme og hente de tomme melkespannene fra i morges. 

Kanskje er det tidlig ettermiddag og de hvite syrinene nettopp er avblomstret. De skal melke snart, skal de ikke? Kanskje de har ekstra melkespann i fjøset. Kanskje de bytter de tomme med med fulle spann av varm melk fra kyrne inne i garden. Kanskje de heller av litt varm, nysilt melk i en mugge til resten av dagen. Ett lunkent glass til frokost og ett kaldt til kompemiddagen klokken ett. Komper med dott - en liten fleskebit stukket inn, meierismør og sukker til. Komper på sørlandet.


På sørlandet tjuefem minutter til havet og stranden og tre minutter til kjølende elv. Kanskje ta en dupp før sola forsvinner bak fjellene som stuper ned i elva på andre siden? Kanskje ta med såpestykket fra badet og ta en vask i kulpen ved den store flate steinen. Kanskje ligge naken og tørke i sola etterpå? Kjenne varmen fra steinen under og sola på himmelen. Løpe hjem mellom hesjer en sensommerdag. Kanskje er det sensommer. Kanskje har mormor slipt ljåen på slipesteinen bak huset mot elva i grålysningen og slått gress før frokost?

Jeg er på vei inn i verden og gleder meg til livet og mormorgården med pus på tunet og utedo i skjulet som var låve før med to kuer og høner. Gleder meg til å hoppe i høyet og fange laksekot under steinene i elva og seile nedover i den røde baderingen sammen med verdens beste kusine i verdens beste sommerferie. Glede meg til mormor skal lære meg og strikke - ikke bare rett - men vrangt, også! 


Kanskje var jeg den siste generasjonen som ble født til en ganske ren planet. Kanskje jeg har ødelagt den. Det var dårlig gjort. Jeg husker når det begynte. Jeg husker den sommerdagen jeg kom ned i bekken for å leke og hundrevis av småfisk lå med buken opp og fløt viljeløst og døde mot elva. Bonden slapp silosaft rett ut i bekken. Det gikk mange år uten fisk i elva. Hva ville mormor sagt? - Hva skal vi leve av, da? Nå er det fisk i elva igjen. Her.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

s o r r y m u m om kjerringer - dårlig samvittighet, illusjoner, kjønnsroller og et åpent sinn

Ei kjerring, av norrønt kerling, er ei gift kone eller ei gammal kvinne av det breie lag av folket. Ordet seier noko om kjønn, samfunnslagslag og alder eller ektesapeleg status; for somme kan det ha ein negativ biklang eller bli oppfatta direkte nedsetjande. WikipediaVi har gjennomgått tiår med kvinnefokus og kamp for kvinners rettigheter.  Etter fokus på oppvaskhansker og kjoleforklær, zalo og salmiakk i en periode dukket Nora for alvor opp og Dukkehjemmet ble rokket ved. Kjerringa i det hjemmet var Torvald.
Noen av oss vokste opp med sannheter som viste seg ikke å holde mål. Sannheter og illusjoner fra 60- og 70-tallet falt for mange i grus på 80- og 90-tallet da vi etablerte oss med barn og familie og forstod at vi var nettopp det: kvinner. For da angrep kjønnsrollene – eller naturen, vil enkelte påstå – oss i et bakholdsangrep vi ikke var forberedt på etter kjønnsfornektelsen i oppveksten. For enkelte av oss var det selvfølgeligheten som falt. Selvfølgeligheten vi var oppdratt i og…

s o r r y m u m monday - hang in there!

Soon Tuesday will come, and it will all be good...Even for cats and even in Venice Mondays exist. Stay calm. Wait it out. Down the step a beautiful Tuesday arises. Have faith. Do something else this afternoon. Yoga is good for you. Read up on what the Pope says about the environment and the climate change http://w2.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html=
And for the sake of the planet, yourself and a happy Tuesday  - dear Americans: vote for Hillary.

Today is Wednesday - and it still feels like Monday. What happened, USA?!!! 


s o r r y m u m

s o r r y m u m vil spise opp alle julekakene i dag - hva ville Mormor gjort?

Det er den tiden - den tiden jeg blir som et barn igjen og vil spise kaker hver dag. Forskjellen nå fra jeg var liten til voksen, er at det er jeg som baker alle småkakene. Men det hemmer ikke apetitten. Jeg baker nemlig de kakene jeg liker best selv. Tørre julekaker. Ut-og-inn-kaker. Mine går ikke inn igjen. Så ble det tomt, da. Og jeg spør meg selv igjen: 

"Hva ville Mormor gjort?"

Mormor ville ha porsjonert ut julekakene nøye. Planlagt. Eller hun ville, i all hemmelighet og uten å si noe til skokken med barnebarn som kom på besøk i Julen, hun ville bakt nye når det ble tomt. Hå! God Jul!