s o r r y m u m rydder plast i skjærgården - hva ville mormor sagt?

Ærfugl på egg. Foto: K.Udland
Hva ville mormor sagt?

Jeg rydder plast og annet søppel i skjærgården i Sandefjord. Jeg rydder de små plastbitene, sigarettsneipene og bruskorkene som fugl og fisk spiser fordi de forveksler plastbitene med mat. Vi leser mye om konsekvensene av dette. Skilpadder som sulter fordi magen er fylt med plastbiter og gir metthetsfølelse, strandede hvaler med plast og bildeler i magen og hekkeplasser for albatross på øyer utenfor Australia der kyllingene dør fordi de mates med plast av velmenende foreldre.

Men vi behøver ikke reise langt for å se konsekvensene av forbruket vårt. Dette bildet av en ærfugl på egg er tatt på en holme ytterst i Tønsbergfjorden våren 2016. Jeg plukket to kilo plast på en halv time rundt denne vakre og tålmodige moren. Du ser selv.

Hva ville mormor sagt? Vi skrur tiden tilbake og hun ville svart med en masse spørsmål: Hva er plast? Hva er en plastbærepose? Hva er en plastflaske? Hvordan ble det sånn? Hvorfor bruker du plast, da? Når du vet at dette skjer? Spiser dere fisken som er full av plast? Må dere virkelig rydde strendene? Det ville mormor sagt. Takk for påminnelsen.


s o r r y m u m

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

s o r r y m u m om kjerringer - dårlig samvittighet, illusjoner, kjønnsroller og et åpent sinn

s o r r y m u m sharing - find your WHY

A letter to my friends - Children first - New year wish 2017